Beste EV-contactpersoon,


We hebben een belangrijke update. Er zijn verbeterde richtlijnen voor de plaatsing van laadpalen. Deze richtlijnen gaan gelden voor ons operationele team, gemeenten en installateurs.
 
De aanleiding van het bijwerken van de richtlijnen 
In de concessieovereenkomst staan richtlijnen over hoe laadpalen geplaatst moeten worden. Hierin staat dat we bij langsparkeren evenals haaksparkeren 60 cm afstand tussen de laadpaal en de achterkant van de trottoirband dienen te hanteren. Deze 60 cm is nodig om de laadpaal te beschermen tegen auto’s die achteruit inparkeren en doorrijden tot de trottoirband. Bij langsparkeren blijkt 60 cm afstand echter te ruim; de laadpaal wordt onnodig ver op het trottoir geplaatst aangezien hier geen sprake is van achteruit inparkeren of doorrijden tot de trottoirband. 
 
Op basis van eigen kwaliteitscontroles zien we dat laadpalen bij langsparkeren vaak al werden geplaatst met 30 cm afstand tussen de laadpaal en de achterkant van de trottoirband. We hebben dit voorgelegd aan de provincie en het gemeentepanel en door hen is aangegeven dat bij langsparkeren niet 60 cm, maar 30 cm de gewenste afstand is. Om die reden werken we vanaf nu de plaatsingscriteria bij.
 
De plaatsingscriteria 

Deze criteria voor het plaatsen gelden voor alle laadpalen die we op dit moment in het proces hebben en gaan krijgen, en worden per direct toegepast door onze installateurs.

  • De vrije doorgangsruimte op het trottoir achter een laadpaal blijft minimaal 90 cm (3 tegels). Deze richtlijn is ongewijzigd en blijft leidend.  
  • Voor langsparkeren wordt de norm 30 cm afstand tussen de laadpaal en de achterkant van de trottoirband.
    • We hanteren enige marge. Het minimum wordt 15 cm afstand tussen de laadpaal en de achterkant van de trottoirband indien dit nodig is voor voldoende vrije doorgangsruimte achter de laadpaal. 
  • Bij haaksparkeren blijft de norm 60 cm afstand tussen de laadpaal en de trottoirband.
    • We hanteren enige marge. Het minimum wordt 45 cm afstand tussen de laadpaal en de achterkant van de trottoirband indien dit nodig is voor voldoende vrije doorgangsruimte achter de laadpaal.

Aanrijdbeveiliging en grondversteviging
Op basis van de voorgeschreven afstand tussen de laadpaal en de achterkant van de trottoirband is er soms aanrijdbeveiliging en/of grondversteviging nodig. De grondversteviging en/of aanrijdbeveiliging geldt alleen voor nieuwe locatievoorstellen. Bij nieuwe locatievoorstellen wordt altijd gezocht naar een locatie waar de minimale afstanden tussen de laadpaal en de trottoirband haalbaar zijn en waar niet in het groen geplaatst hoeft te worden. 

  • Als aanrijdbeveiliging en/of grondversteviging toch nodig is, dan benoemen we dit op een nieuw locatievoorstel. Het is dan aan de gemeente om dit locatievoorstel goed- of af te keuren via het standaard proces in het Partner Portaal. Zo blijft de keuze voor het wel of niet plaatsen van aanrijdbeveiliging en/of grondbevestiging aan de gemeente. 
  • De installateurs plaatsen aanrijdbeveiliging en/of grondversteviging niet op eigen initiatief, ook niet op verzoek van de gemeenteopzichter tijdens plaatsing van de laadpaal.

 
Het eerder gedeelde document met plaatsingscriteria is aangepast conform de nieuwe richtlijnen. Daarnaast hebben we een document opgesteld met de plaatsingsrichtlijnen per situatie. Dit document kunnen de installateurs gebruiken bij het plaatsen van de laadpaal.

 

Deze werkwijze vraagt van zowel Vattenfall als de gemeente meer aandacht bij het opstellen en goedkeuren van locatievoorstellen. Daarom verzoeken we u de nieuwe plaatsingscriteria te delen en te bespreken met andere afdelingen binnen uw gemeente, zoals de gemeenteopzichters die verantwoordelijk zijn voor het graafwerk, kabels en straatmeubilair of voor een eventuele fysieke schouw. Dit voorkomt discussie achteraf. We hebben er alle vertrouwen in dat deze verbeterde werkwijze helpt om op de juiste manier invulling te geven aan een locatievoorstel.  


Groeten,

Team Vattenfall InCharge Noord-Brabant & Limburg

Vragen? We denken graag met jullie mee.


Bel ons op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 op 020 89 20 130 of mail ons op openbaar.laden@vattenfall.nl.


In deze link vindt u alle vorige berichten van Vattenfall InCharge terug.

Vattenfall InCharge   Postbus 41920  1009 DC Amsterdam    


U ontvangt deze e-mail van Vattenfall InCharge.