Beste EV-contactpersoon,
We hebben in samenwerking met Enexis en ElaadNL een Slim Laden proef uitgevoerd in Noord-Brabant en Limburg. Met deze proef onderzochten we een concept waarbij de laadsnelheid op groepen laadpalen afhankelijk is van de drukte op het lokale net. Goed nieuws; het was een succes! In dit bericht leest u meer over het verloop en de resultaten van de proef.
Doel van de proef
De vraag naar en het aanbod van elektriciteit zijn groter dan de hoeveelheid die het net kan transporteren. Dat heet netcongestie. Zodra netcongestie plaatsvindt, kunnen in delen van Noord-Brabant en Limburg geen nieuwe netaansluitingen aangevraagd worden. Het ongecontroleerd laden van elektrische voertuigen (EV’s) draagt namelijk bij aan de druk op het net.
Om netcongestie voor te zijn en dit probleem aan te pakken, kunnen we EV’s netbewust laden. In een laadsessie zit relatief veel flexibiliteit. EV’s hoeven vaak niet zo snel mogelijk volledig opgeladen te zijn. Dit biedt ruimte om het laden te verschuiven naar momenten waarop het minder druk is op het net.
Met de Slim Laden proef onderzochten we samen met de netbeheerder (Enexis) of we netbewust laden kunnen inzetten, om de druk op het elektriciteitsnet in Noord-Brabant en Limburg te verminderen. De proef is opgedeeld in twee fases.
Aanpak en resultaten in de eerste fase
De eerste fase van de proef bestond uit statische capaciteitsprofielen die verdeeld werden over 7 groepen laadpalen in 6 gemeenten. Het capaciteitsprofiel van een laadpaal verwijst naar de maximale hoeveelheid stroom die de laadpaal kan leveren aan een elektrisch voertuig gedurende een bepaalde periode.
De belangrijkste uitkomsten hiervan waren dat in de eerste fase een reductie van de avondpiek (17:00-21:00) op het elektriciteitsnet van 35-49% mogelijk is, bij het laden van elektrische voertuigen. Hierdoor kunnen tot bijna twee keer meer laadpalen geplaatst worden. Normaal krijgt elke laadpaal dezelfde capaciteit toegewezen. Dat betekent dat er ook capaciteit naar palen gaat waar geen sessie plaatsvindt. Door laadpalen te clusteren en als groep de beschikbare netcapaciteit te laten verdelen, is een aanzienlijke piekreductie van het laden van elektrische voertuigen mogelijk.
In sessies waarin kort geparkeerd wordt, is er niet voldoende tijd om binnen de totale connectietijd op de langzamere laadsnelheid in te lopen. Dit zorgt voor een gemiddeld energieverlies van 2% tot 4%.
Aanpak en resultaten in de tweede fase
In deze fase werd dagelijks, een dag van tevoren, een nieuw capaciteitsprofiel opgesteld door Enexis op basis van een gemiddeld profiel voor ongestuurd laden op een groep van 5 laadpalen. In de tweede fase was de piekreductie van 43% aanzienlijk groter dan dat een inwoner 3,3% tot 5% minder kon laden per sessie.
Wat betekent dit voor u als gemeente?
In Brabant en Limburg is de ruimte op het net schaars. Vanuit de overheid is er nu het voornemen om zo snel mogelijk netbewust laden toe te passen in gebieden waar de schaarste het grootst is. U kunt in dit document meer informatie vinden over netbewust laden. Zodra netcongestie op het laagspanningsnet een serieus probleem wordt, is de laadinfrastructuur technisch gereed om een bijdrage te leveren aan de bestrijding hiervan.
We hebben waardevolle inzichten verkregen die helpen om netcongestie te verminderen, en die nieuwe aansluitingen in Noord-Brabant en Limburg mogelijk kunnen maken. U kunt alle resultaten in het rapport hieronder bekijken.
Groeten,
Team Vattenfall InCharge Noord-Brabant & Limburg
Vragen? We denken graag met jullie mee.
Bel ons op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 op 020 89 20 130 of mail ons op openbaar.laden@vattenfall.nl.
In deze link vindt u alle vorige berichten van Vattenfall InCharge terug.
Vattenfall InCharge Postbus 41920 1009 DC Amsterdam
U ontvangt deze e-mail van Vattenfall InCharge.